Gyártási módok

TípusÖntési módLeírás
NNormál öntésA felöntési üreg, a munkaoldallal ellentétes oldal középső részén, a felszínhez közel helyezkedik el.
ELVégén öntöttAz öntés az üvegszinttel ellentétes végen történik. A felöntési üreget tartalmazó szekció nagyobb része vágással eltávolításra kerül.
KLBLunkermentes idomA felöntési üreget tartalmazó szekció vágással eltávolításra kerül.
KLPLunkermentes lapA felöntési üreget tartalmazó szekció vágással eltávolításra kerül.
KLSLunkermentes speciális idomA felöntési üreget tartalmazó szekció vágással eltávolításra kerül.

Az olvadékból öntött tűzálló idomok gyártástechnológiáinak kifejlesztésekor MOTIM mindig nagy gondot fordít az olvadék megszilárdulásakor képződő zsugorodási üregek kiküszöbölésére, illetve eloszlásuk szabályozására, mivel ezek alapvetően befolyásolják a tűzálló idom viselkedését és ellenállóképességét az üzem közben fellépő igénybevételekkel szemben.

MOTIM a KORVISIT idomokat és a ZIRKOSIT idomokat kölönböző gyártási móddal szállítja jelenleg. Ezek magukban foglalják a zsugorodási üreg normál elhelyezkedésétől a különféle csökkentett és irányított elhelyezkedésen át az üreg teljes kiküszöböléséig terjedő variációkat. A zsugorodási üregeket, illetve az idom tömörségét MOTIM roncsolásmentes módszerrel ellenőrzi. Egy izotóp által kibocsátott és az idomon áthatoló radioaktív sugárnyaláb intenzitását rácspontszerű elrendezésben mérik az idom különböző pontjain. A detektor által mért intenzitások értékét számítógépes kiértékelő program viszonyítja egy referenciaponton mért értékhez és abból következtet az idom tömörségére. Minden esetben ellenőrizzük az átfolyó, valamint az olvasztókád OL és EL oldalfal idomok tömörségét. Az adatok, valamint az üreg elhelyezkedését vizuálisan bemutató ábra a minőségbiztosítási rendszerünkben dokumentálásra kerül.